Snižen rejting slovenačke banke

Bez autora
Mar 26 2013

Američka agencija za ocenu kreditnog rejtinga Mudis snizila je kreditni rejting druge najveće banke u Sloveniji NKBM. Kao razlog se navodi porast bojazni u pogledu slovenačke ekonomije, koja bi prema nekim procenama mogla postati naredni Kipar. U saopštenju državne banke NKBM se navodi da je agencija Mudis snizila njen dugoročni rejting depozita u stranoj i nacionalnoj valuti na "Caa2" sa "B3", uz negativnu prognozu, što znači da je dalje sniženje rejtinga moguće. Problemi u slovenačkim bankama, opterećenim gomilom lošeg duga, podstakli su spekulacije da bi Slovenija mogla postati naredna članica EU koja će nakon Kipra zatražiti pomoć. Gubici NKBM-a su prošle godine dostigli cifru od 205,5 miliona evra u poredjenju sa 81,1 miliona evra iz 2011. godine, kao posledica otpisa loših zajmova.

Snižen rejting slovenačke bankeAmerička agencija za ocenu kreditnog rejtinga Mudis snizila je kreditni rejting druge najveće banke u Sloveniji NKBM.

Kao razlog se navodi porast bojazni u pogledu slovenačke ekonomije, koja bi prema nekim procenama mogla postati naredni Kipar.

U saopštenju državne banke NKBM se navodi da je agencija Mudis snizila njen dugoročni rejting depozita u stranoj i nacionalnoj valuti na "Caa2" sa "B3", uz negativnu prognozu, što znači da je dalje sniženje rejtinga moguće, prenosi Frans pres.

Problemi u slovenačkim bankama, opterećenim gomilom lošeg duga, podstakli su spekulacije da bi Slovenija mogla postati naredna članica EU koja će nakon Kipra zatražiti pomoć.

Gubici NKBM-a su prošle godine dostigli cifru od 205,5 miliona evra u poredjenju sa 81,1 miliona evra iz 2011. godine, kao posledica otpisa loših zajmova.

Prema rečima Mudisa, NKBM-u je potrebna nova injekcija kapitala kako bi ispunio zahteve Evropske bankarske agencije (ECB) za povećanje nivoa kapitala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik